Ingyenes szállítás 35 000,- Ft feletti rendelés esetén
Ingyenes szállítás 35 000,- Ft feletti rendelés esetén

#70napbudapesten – nyaralunk a városban!

A visszaszámlálás elindult nálunk, kezdődik a nyári szünet. A mai naptól szeptember 3. hétfő 8.30-ig nyaralni fogunk a gyermekeimmel. Hogy hol? Hát Budapesten!

A történethez hozzátartozik, hogy májusban letudtuk a hivatalos családi kis barcelonai nyaralásunkat, így idén lefixált programok nélkül, de annál lelkesebben csaptunk bele a nagy betűs VAKÁCIÓBA! Olyan ember vagyok, aki szereti előre megtervezni a napjait, annak ellenére hogy gyerekek mellett semmi sem úgy alakul ahogy azt gondoljuk. A #70napbudapesten listámmal keretet adunk a káosznak, hogy legyen inspirációs forrás reggel merre vegyük az irányt.
Mivel a munkám rugalmas, bababarát, nem helyhez kötött, így nem kell lehúznom a rolót a nyáron. Telefonról a teendők nagy részét el tudom intézni, a varrógépek pedig esti fényben is jól pörögnek, így nem állhat semmi egy fantasztikus kalandos nyár útjába.

HELLO BUDAPEST!
Jól ismerjük a várost, de Budapest mindíg rejt meglepetéseket. Összesen 70 nap, két óvodás korú gyerekkel. A terület: Budapest és könnyen megközelíthető vonzáskörzete. Indulási pont Budapest belvárosa. A programok úgy állítottam össze, hogy mind ingyenesek legyenek vagy jelképes ráfordítást igényeljenek (bkv jegy, adomány, alapanyagköltség, stb).

Bízom benne, hogy egy izgalmas gyüjtemény jön össze, amihez Ti is kedves olvasók hozzá tudtok tenni ajánlókat. Használd a #70napbudapesten hashtaget az Instagramon a posztjaid alatt, így folyamatosan látni és inspirálni fogjuk egymást – merre jártok, mit csináltok.

A #70napbudapesten HADITERV!

1. TABÁNI TANÖSVÉNY
Mi közelben kezdjük a bulit. A Tabáni Tanösvényben 100, a Kárpát medencében őshonos, ritka és közönséges faj szerepel. Gyüjthetünk terméseket, levelet, botokat. Piknikpléd bekészítve. A domb tetején hinta és csodás kilátás várja a kicsiket.

2. ÚJPESTI ÓRIÁS HOMOKOZÓ
Az Újpestieknek írtó menő, gigantikus homokozót épített az Önkormányzat. Mindezt nyugányakkal, rengeteg játékkal, az Újpest Központ metrómegállótól 5 perc sétára.

3. IRÁNY FEL A GELLÉRT HEGYRE!
Ha messze van az erdő és megcsípte a talpad a kirándulóvágy, akkor mássz fel a Gellért hegyre. Mi az Erzsébet híd Budai hídfőjétől szoktunk indulni. Erre sok a lépcső, így ha babakocsival vágnál neki, akkor a Sánc utca felől érdemes a járdán közelíteni a Citadella felé. Erre nem éppen dzsungeles a táj, de legalább nincs lépcső, és tuti 1000 kalóriát elégetsz mire felérsz.
Az ovisokkal beszerzünk majd túrázóköteleket, megbeszéltük hogy azokon másznak majd fel a meredek részeken.

4. IRÁNY LE A GELLÉRT HEGYRŐL!
Gratulálunk, fent vagy! Most gyere le: mégpedig az óriáscsúszdák felé. Ha fent állsz, akkor déli irányba lépcsőzz le, nem lehet eltéveszteni mert ki is van táblázva és beletorkollik az út. Esetleg idáig nem fáradtak volna le a gyerekek, akkor most már biztos a siker.

5. ESIK AZ ESŐ – GUMIKACSÁKKAL ELŐ!
Gumicsizma fel, kacsa családot kádból kiszed, irány a friss levegő. Megkeressük a környék legimpozánsabb pocsolyáját és megúsztatjuk a kicsikéket benne. A kacsa család papírhajóval is helyettesíthető! Nem elfelejteni, fotót mindenképpen készíteni, és tudod #70napbudapesten hashtag ;).

6. ART AND THE CITY – CSATORNATETŐ
Avagy vigyünk magunkkal papírt és zsírkrétát. A kedvenc Boya krétáimmal és egy csomag háztartási csomagolópapírral kelünk reggel útra. Kiválasztunk egy érdekes mintás csatornafedelet, ráterítjük a papírívet és krétával átmásoljuk rajta a mintát. Pont, mint ahogy a fémpénzzel szoktuk, csak óriásiban.

7. KÖNYVTÁR
A könyvállományunkban nem volt az elmúlt 2 hónapban frissítés, így a nyári szünet lesz a legjobb alkalom a gyerekkönyvtárba való beíratkozásra. Feltankolunk olvasnivalóval és kiülünk egy parkba mesélni.

8. UTAZZUNK MINDENNEL!
Legfőképpen, amivel még idáig nem tettük volna. BKK app letölve, buszjegy vagy bérlet a zsebben, és már mehetünk is a BKV-túránkra. Mindenképpen lesz benne troli és metró, meg sok retró, mert az nagyon szeretjük!

9. HOL LAKOTT A DÉDI?
A 5 és fél éves lányomnál most van a családfa-korszak. Rettenetesen érdekli, hogy az én anyukám anyukájának az anyukája az ki neki, hol lakott, mit sütött. Így egyik nap megnézzük hol lakott az én két nagyszülő-párosom. Mindketten a belvárosban, egy irányban, így ez egy napra elég is lesz. Megpróbálunk majd beszökni az udvarba és mesélek nekik jó sokat a Nagyiékról.

10. HAJÓRA FEL, BABÁIM!
Minden évben kipróbáljuk a BKV hajót. Nekünk a Várkert bazárhoz közeli megálló a legkönnyebben megközelíthető. Innen indulunk ki a Margit szigetre, egy kis játszó, egy kis zenélő szökőkutazás (zenei program itt) és jövünk is vissza.
Amire figyelj: a belváros fele a hajó csak akkor áll meg, ha lent állsz a Dunaparton (nem fent a lépcső tetején). Minket már 3x hagyott így ott, hiába integettünk. Szóval aggodalomra semmi ok, integetni és jön a hajó!

11. RETRÓ JÁTSZÓTÉR
Csoda kis játszótér bújik meg a a XI. kerületben a Brassó úton. Egyedül itt ismerek a városban elérhető rakétamászókát, láncos hinták és házikó mászókát. Egy gyöngyszem a hely, megmutatom a kicsiknek, milyen volt a mi játszóterünk.
Anya tipp: Nagylevegő! Minden fémből van.

12. TEMATIKUS JÁTSZÓTÉR: RUMINI
Az I. kerület Mária térnél található Rumini játszó nagy kedvenc, kicsik és nagyok is találnak benne kedvükre való játékokat.

13. FÚJ A SZÉL?
Sárkánykészítésre fel! A biztonság kedvéért betesszük a táskába az IKEA-ban vásárolt óriás sárkányunkat is és felcammogunk a Filozófusok kertjéhez. Friss zöld pázsitos rét, a Gellért hegy Hegyalja úti oldalában, a víztározó felett, pompás kilátással és rengeteg hellyel a sárkányeregetéshez.

14. BÉRHÁZ LES
Imádok vendégségbe járni. Olyan jó, amikor belenézhetsz más családok életében. Így vagyok a lépcsőházakkal is. Érdekelnek a liftek, a korlátok, a belső titkos terek. Elviszem a gyerekeket a kedvenc házamba a Lónyai utcába és bekukkantunk majd még egy-két lépcsőházba a városban.

15. RAKPART PROGRAMOK
Ezen a nyáron is élvezhetjük a lezárt pesti rakpart adta tereket, így kinézek majd pár programot itt a Vayo oldalán, amire kiugrunk a családdal. Amire számitsatok: csodás panoráma a budai oldalra, jó hangulat, asztalok, közösségi grill helyek, óriáshomokozó.

16. SZENTENDRE HÉVVEL
A HÉV már magában is elég izgi, de ha már rajta vagyunk elmegyünk vele Szentendrére. Ha pedig Szentendrén vagyunk akkor az Art Capital  programjából csemegézve megnézünk egy-két kiállítást is.

17. PIAC NAP
Amikor nem azért megyünk, hogy jól bevásároljunk, inkább csak kósolgatunk. Gyerekkel piacra menni a legtutibb dolog, mert mindig megetetik őket a árus nénik minden finomsággal.
Nézzük meg a zöldséget és gyümölcsöket, vajon mindegyiket ismerik-e a kicsik. Magyarázzuk el miből mit lehet főzni, a kis jegyzetfüzetükbe pedig le is tudják rajzolni őket.
Egy dolgot csak el ne felejtsek: 2 tő kis virágot venni

18. GERILLA GARDENING – A KÁTYÚ-PROJEKT
Szerintem nagyon nem kell majd keresni kátyút, rést, lyukat. A lényeg, hogy kis takaros kertté fogjuk átalakítani a gyerekekkel.
Teszünk bele 1-2 tő virágot (amit a piacon beszereztünk tegnap) és gyüjtünk díszes kavicsokat.

19. A SZÖKŐKÚT PANCSI
Az V. kerületben, a Szabadság téren a földből jövő vízcsóvák mindíg elvarázsolják a gyerekemet. Amikor közel mész eltűnik, pár másodperc múlva peig visszaugrik a vízkerítés. Most már illene felkészülten is meglátogatni a helyszínt, azaz: fürdőruha, törölköző bekészítve, indulhat a pancsi!

20. SZELES IDŐ – A SZÉLFORGÓ PROJEKT
Fúj a szél, mi legyen ma? Kezdjük a reggelt egy kis alkotással: készítjünk szélforgókat. Hurkapálcika, színes papír, gombostű.
Érdemes többet gyártani belőle. Ha elkészültünk elmegyünk a belvárosba és elhelyezzük random helyszíneken őket.
Fényképeket nem elfelejteni.

21. MAGYAR NEMZETI MÚZEUM
Hőség ellen a Magyar Nemzeti Múzeum hűvös falai között fogunk felfrissülni. Ti hallottatok már a múzeumban kérhető felfedező hátizsákról? A hátizsákban helyet kap mindaz, amire egy igazi felfedezőnek szüksége lehet: kalap, nagyító, fejlámpa, iránytű, távcső, jegyzetfüzet, tolltartó és olyan tárgyak is, amelyek haza vihetőek! A Csodák földjén való eligazodást felfedezőlapok segítik, óvodásoknak és kisiskolásoknak egyaránt!

22. RÓMAIN LÁNGOSOZÁS
Szintén hajóval fogunk menni a Római partra, így van benne egy kis Dunai élmény, majd jöhet egy lángos meg a kavicsgyüjtés (meg a fröccs Maminak).

23. KAVICS FESTÉS – ESŐ ESETÉN
Amit begyüjtöttünk már a Rómain, most lehet festeni. Én az akril festéket szeretem, de akár decoupage technikával is díszíthetjük a csinos kis köveket.

24. HOL DOLGOZIK APA?
Ezt a programot valószínüleg a 24. naptól a 70.-ig akár bejátszhatnánk, de legyünk kedvesek apával. Ne zavarjuk meg a napi gyerekmentes meditációjában (hehe). Azért csak beugrunk egy nap megnézni Apa munkahelyét, és begyüjtjük a kedves idegen néniktől és bácsiktól a “Hú, de megnőtt ez a gyerek” megjegyzéseket:)

25. FENEKETLEN TÓ
Kacsaetetéssel, Mackó szoborral és játszóterezéssel fűszerezve.

26. GUCKLER KÁROLY KILÁTÓ
A Hármashatár-hegy 495 méter magas csúcsán áll a Guckler Károly kilátó. Érekessége, hogy a kilátó egy II. Világháborús ütegállás alapjára épült, így a környéken ne lepődjünk meg ha találunk még bunkereket.

27. MILLENÁRIS SZÉLKAPU
Egy fél napos program a Millenáris Szélkapu, mely egy új légies teret alkot a budai oldal szívében. Ajánott programok: játszótér, szökőkút, friss pékáru beszerzés a Norma-ból, pizza a Zsiráfban.

28. INSPIRÁCIÓ JÁTSZÓTEREKBŐL
Két évvel ezelőtt összegyűjtöttem a 10+1 kedvenc játszóterünket Budapesten. Mindezt egy szuper öko-mami vászontáskára szitáztattam. Remek ötletforrás lehet, ha már unod a környékbeli játszótereket. Kiváncsi vagy? Itt találod!

29. CERKA-FIRKA JÁTSZÓTÉR – GELLÉRT HEGY
Már ezer éve el szeretnénk jutni, most biztosan bepótoljuk. Ráadásul már annyi régi budapesti anyagban olvastam az egykori “kőcsikós játszóról”, hogy megesz a kíváncsiság a szobrokkal kapcsolatban.

30. PÁLYAUDVAR NÉZŐ
Hozzánk legközelebb a Déli-pályaudvar van, így valószínüleg itt nézzük meg az induló vonatkokat. Sőt egy megállót mehetünk is Kelenföldig. Veszünk jegyet, és megnézzük a kalauz bácsikat.

31. BARLANG – PÁL-VÖLGYI CSEPPKŐBARLANG
A Szemlő-hegyi barlangot imádták a gyerekeim, így alap a listán, hogy ide is el kell jutnunk. 5 éves kortól ajánlott.

32. DUNAPARTY MEGÁLLÓ
Fröccs, homokozó és csúszda lángossal a menü. Van kivetítő is, ha esetleg Apa is csatlakozna a csapat programjához.

33. MÚZEUM MÚZEUMMAL A MENÜ #1
Minden hónap harmadik szombatja ingyenes: Magyar Nemzeti Galéria, Szépművészeti MúzeumIparművészeti Múzeum,  Magyar Nemzeti MúzeumNagytétényi Kastély, Vasarely Múzeum

34. TURISTA A VÁROSBAN – HŐSÖK TERE
Kisföldalattizunk és körbejárjuk a Hősök terét. Viszünk gördeszkát is magunkkal.

35. PAGONY KERT – Bezárt időközben sajnos, de szurkolunk neki!
Egyik kedvenc helyünk a városban a Pagony, ami a Gellért fürdő gyermekmedencés részének újrahasznosításával jöt létre. Lehet medencében ülni, van friss zöld pázsitos parkrész labdázásra. A Pagony kutya és gyerekbarát!

36. KÉK TÓ
A Kék tavat Kelenvölgy szívében találjuk. Ha gyerekkoromban nem itt építettünk volna bunkit a haverokkal biztos soha rá nem találtam volna. Egy kedves kis park a lakóházak között, közepén egy elkerített mesterséges tóval, amit a helyi horgászegyesület használ és egy szuper játszótérrel. A frissen felújított játszótér ékköve a piros-fehér világítótorony (csúszda).

37. HOL KÉRTE MEG APA ANYA KEZÉT?
Már ha ez nem éppen Cancunban van (mondjuk ezt sem bánnám).

38. ESKÜVŐ NAP – ESŐ NAP
Esküvői videókat nézünk, és csinálunk selyempapírból menyasszonyi ruhát. Amikor pedig kisüt a Nap, elmegyünk megnézni az esküvőnk helyszínét.

39. MÚZEUM MÚZEUMMAL A MENÜ #2
Minden hónap utolsó szombatja ingyenes: Aquincumi MúzeumKiscelli MúzeumPetőfi Irodalmi Múzeum

40. GÜL BABA TÜRBÉJE
Séta fel, lelassulás, városszemlélés.

41. KRESZ PARK – BICAJRA FEL
Itt vannak kresz parkok a városban: Regélő játszótér – Gazdagrét, Fenyves park – Pasaréti út, Városliget, Szilas park – Káposztásmegyer

42. ÓRIÁS CSÚSZDÁZÁS – HAJÓGYÁRI SZIGET
Örök szerelem ez a hely.

43. PICI PIAC – LARUS ÉTTEREM
Július 22-én, 9-18 óra között vár mindenkit szeretettel a Pici Piac a Gesztenyés kertben. Én a pult mögött leszek a pici and the city pantallókkal, így szeretettel látlak Benneteket.

44. BARLANGLAKÁSOK – BUDAFOK
A  mészkőbe vájt budafoki barlanglakások korábban a bányamunkások otthona volt.

45. BOLHAPIACOZÁS – VIRÁGPIAC
Kincsvadászat szombat reggelre.

46. SZEMLŐHEGYI BARLANG
Voltuk már, imádták, így ismételni kell. Ráadásul van egy banyafejes szikla, és mivel boszorkány-lázban ég a fiam, igy naponta emlegeti.

47. HELLO WOOD POP UP PARK
Személyes kedvencem, hiszen a kistesóján már fotóztuk korábban Ágival a AW’17 kollekciónkat. Csodás hullámok, igazi urbán játszótér kicsiknek és nagyoknak is a belvárosban, a Deák Ferenc tér oldalában, a gesztenyefák alatt.

48. MÚZEUM MÚZEUMMAL A MENÜ #3
Minden hónap első vasárnapja ingyenes: Néprajzi MúzeumTermészettudományi Múzeum

49. REPÜLŐNÉZÉS – SPOTTER DOMB VECSÉSEN
A Liszt Ferenc repülőtér 2-es kifutópályájának tövéből leshetjük meg a gépeket indulás vagy érkezés közben.

50. BUDAVÁRI LABIRINTUS
Olajlámpással hűsítő séta a Buda Vár alatt.Gumicsizma ajánlott.

51. AMFITEÁTRUM – ÓBUDA
Az egykor 10-13 ezer néző befogadására képest Amfiteátrumot könnyen elérjük villamossal. Viszünk labdát is és hazafele pedig hévezünk.

52. VIZES JÁTSZÓTÉR – KISPEST
A kispesti Berzsenyi utcában nyílt meg az egyik legjelentősebb és legnagyobb budapesti vizes játszótér, ami ingyenesen használható. A játszótér minden eleme a vizet idézi: van itt kalózhajót formázó mászóka és hinta, tengericsillag alakú csobogó, homokozóba telepített aranymosó, világítótorony-mászóka, gyerekek által zsilipekkel szabályozható patakmeder-rendszer.

53. MÚZEUM MÚZEUMMAL A MENÜ #4
Minden hónap 3. vasárnapja: Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum

54. GERILLA GARDENING – A SENKIFÖLDJE PROJEKT
Imádom a növényeket, ahogy előtörnek a résekből és feldíszítik a várost. Aki követi a személyes Instagram oldalamat, már találkozhatott jó pár hasonló budapesti vadnövényes dokumentációval. Szóval a projekt: kinéztem egy picike kis földnyalábot a showroomom előtt a Mikó utcában, ide szeretnék a gyerekekkel ültetni. Ehhez szedtem a héten büdöske magokat, így szerintem 2-3 hét múlva lesznek akkorák, hogy kiköltöztethetjük őket.
Ha Ti is ültettek a városban, mindenképpen mutasd meg nekünk: #70napbudapesten

55. TEMATIKUS JÁTSZÓTÉR – VUK
Az I. kerületben, a Sánc utcánál található a Vuk temarikus játszótér. Tele fákkal, így szuper árnyas. Kicsiknek és nagyobbaknak is szeretettel ajánljuk.

56. ROMKOCSMÁZÁS
A romkocsmázás élményétől sosem fosztottuk meg a gyerekeket, bár hozzá tartozik a történethez, hogy amikor fél éve eljutottunk kettesben éjszaka a Szimplába teljesen meglepődtünk mennyire más sötétben. Mindenesetre a Szimpla háztáji piac lelkes látogatói vagyunk vasárnaponként. A romkocsma napon pedig bekukkantunk még pár másik helyre is.


fotó: AgiSzabo Photography

57. HIDON BICIKLIZŐS NAP
Mindíg élvezik, ha biciklivel vagy gyalog kelünk át a hídon. Ráadásul ez egy kitűnő alkalom arra, hogy végigkérdezzenek engem mi minek a tornya és ki merre lakik. A útvonal: Szabadság hídon át Pestre, régi Váci utcán végig, majd az Erzsébet hídon vissza. Így sehol sem kell autók között mennünk.

58. ESTI SÉTA A DUNAPARTON
A nyári szünetben megszünnek a határok, mikor kelünk és fekszünk le aludni. Birjuk, ameddig bírjuk így egy esti Duna parti séta tuti megvalósul legalább egyszer.

59. KÉPESLAP –  POSTA PROJEKT
Készítsünk képeslapokat otthon a barátaink és családunk tagjai számára. Menjünk együtt el a postára, vegyünk bélyeget, címezzük meg, majd adjuk fel őket.

60. TEMATIKUS JÁTSZÓTÉR – TŰZOLTÓS
Frissen átadott II. kerület, Vérhalom téri tűzoltós játszót valószínüleg előre fogjuk venni a programok között. A játszótéren található kresz pálya, benzinkút, tűzoltóautó. Ott a helyünk!

61. ART AND THE CITY – PARKBAN RAJZ
A nagylányom 6 éves lesz ősszel, így vele már ki tudunk ülni rajzolni. Ahonnan szép a táj és érdekes lehet neki: Filozófusok kertjétől Pest felé nézve, vagy a Duna korzóról Buda felé nézve a padokról.

62. TURISTA A VÁROSBAN – SZENT ISTVÁN BAZILIKA
Bár már jártunk a Szent István Bazilikában, szeretek visszatérni egyes helyszínekre, mert minden alkalommal más érdekességeket vesznek észre a gyerekek. A toronyban nem voltunk még fent együtt, így ezt pótóljuk is.

63. MÚZEUM MÚZEUMMAL A MENÜ #5
Minden hónap utolsó vasárnapja ingyenes: Hadtörténeti MúzeumLudwig Múzeum, Elektrotechnikai Múzeum

64. ÁLLATKERT
A Margit szigeti állatkert ingyenesen elérhető egész évben. Ráadásul nagyon szépen fel lett újítva pár évvel ezelőtt.

65. KORONANÉZŐBEN – PARLAMENT
Az Országgyűlés Múzeuma ingyenesen látogatható. A Parlamentbe pedig 6 éven aluli gyerekkel ingyen be lehet menni, vezetett séta keretein belül megtekinteni a Szent Koronát.

66. FÉNYKERT – MARGIT SZIGET
A Fénykert minden este a sötétedés után indul, programjáról, különleges, egyedi alkalmakra készített fényshow-król bővebben itt találsz információt. A margitszigeti Fénykert hivatalos üzemeltetése július 5-től indul.

67. ART AND THE CITY – KRÉTARAJZ
A végén hódóljunk a művészeteknek. Örök kedvenc, állandó kisérőnk egy csomag kréta a nyár során. Érdemes az alkotásra mindig több időt szánni. Mi a Budavári Tóth Árpád sétányt válaszjuk, mert nincs forgalom (csak kutyák és bicajok néha) és óriási a betonfelület.

68. SIKLÓ TÚRA
Bár BKK, de nem a laza egy-jegy árkategória, mégis még sosem ültünk rajta (ciki, na). Ez valószínüleg annak is betudható, hogy naponta elmegyünk Gellért és Margit előtt, így még az órdító hiánya egyik gyermekemben sem merült fel. Ezen a nyáron felmegyünk!

69. MÚZEUM MÚZEUMMAL A MENÜ – MENTŐMÚZEUM
A Kresz Géza Mentőmúzeum célja a magyarországi szervezett mentés történeti emlékeinek megőrzése. Az Országos Mentőszolgálat – és korábbi szervezeti elődei – fontosnak tartják, hogy a látogatóival megismertessék munkájukat.

70. PINATA PARTI ÉS PIKNIK
Közeledik vészesen a nyári szünet vége. Mikor már az összes kis barátunk visszatért a városba, csináljunk egy nyár búcsúztató nagy közös pikniket. Mindeki visz finom falatokat, nagy plédeket és egy zsáknyi jó kedvet. Mi készülünk egy pinataval is, mert minden buli alapkelléke mostanában.